Stoomtrein Katwijk Leiden

Zodra je ons station binnenstapt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Langs het perron staat een bijna 100 jaar oude stoomlocomotief met zijn antieke houten rijtuigen al op je te wachten. De conducteur blaast op zijn fluit, de stoker gooit nog een paar kolen op het vuur, en als de machinist aan de regulateur trekt, zet de locomotief zich puffend en sissend in beweging. Hard gaat het allemaal niet. Het is een echt ‘boemeltreintje’ dat veel opa’s en oma’s nog zullen kennen uit hun jeugd. Die sfeer van toen beleef je bij de Stoomtrein Katwijk Leiden nog steeds.

Kom langs! Ruik, kijk en geniet van de sfeer van vroeger, toen de stoomtrein in Nederland nog zorgde voor het vervoer van mens en product. Inmiddels is dat allemaal voltooid verleden tijd. Maar bij de Stoomtrein Katwijk Leiden ontdek je hoe belangrijk het spoor ooit was.

Binnen en buiten
Bij ons is veel te zien en te doen! Je komt binnen in een echt stationsgebouw waar je een ouderwets treinkaartje koopt. Via het perron kom je in het buitenmuseum waar nog meer historische gebouwen staan. Bekijk daar de antieke rijtuigen, de stoom- en de diesellocomotieven. De machinist lijkt elk moment terug te kunnen keren in zijn kantoortje; zijn jasje hangt er nog en ook de olielampen voor de locomotief staan al klaar. In de tuinderij ervaar je wat daar allemaal per spoor gebeurde. En in het binnenmuseum ten slotte ontdek je hoe stoom werkt en welke rol de stoomtrein in Nederland ooit had.

Aanraken mag!
Oud of jong, in dit levende museum heb je plezier. Je mag bijna overal op, in en aan zitten. En… als je het leuk vindt, vraag dan aan de stoker of de machinist of je even op de locomotief mag om naar het vuur te kijken. In het museum nemen kinderen plaats op de plek van de machinist, zetten modeltreinen in beweging, spelen uren achter elkaar met de speelgoedtreinen of doen de speurtocht. Voor de allerkleinsten zijn er kleurplaten. Ouders kunnen, als ze uitgekeken zijn, genieten van een lekker kopje koffie.

Openingstijden / Dienstregeling / Toegangsprijzen
Op onze website vind je een actueel overzicht van de dagen waarop wij open zijn. Ook is daar een overzicht van onze evenementen te vinden.

Het museum is open van 10.45 tot 17.30 uur.

De stoomtrein langs het Valkenburgse Meer vertrekt om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur (duur 30 min).
Aansluitend op de stoomtrein kun je overstappen op de dieseltrein met open wagens naar onze remise voor een bezoek aan het museumdepot (duur 30 min).
Vertrek om 11.40, 12.40, 13.40, 14.40, 15.40 en 16.40 uur.

Je kunt bij ons gratis voor de deur parkeren. En ….. als het mooi weer is, neem dan je zwemspullen mee en neem na de treinrit nog een frisse duik in het Valkenburgse Meer.

Volwassenen: 10 euro
Kinderen van 4 t/m 12 jaar: 8 euro
Kinderen van 0 t/m 3 jaar: gratis
Museumkaart: gratis

Back to top