Nationale Stoomtreindag

De stoker gooit nog een schep kolen op het vuur en de machinist trekt aan de stoomfluit. Alle passagiers instappen! Maak een reis door het verleden met een stoomtrein of stoomtram. Al vele jaren is Hemelvaartsdag onlosmakelijk gekoppeld aan de Nationale Stoomtreindag. Bij circa tien railmusea, verspreid over het hele land, gaan ze de stoomlocomotieven weer opstoken. ‘Ze’ zijn voor het overgrote deel vrijwilligers die de winter hebben besteed aan het in topconditie houden van hun machines. Of die een restauratieklus hebben afgerond en dat aan het publiek willen laten zien. Apetrots, vanzelfsprekend. Locomotieven en rijtuigen zijn gepoetst en staan te wachten op de bezoekers. Dit jaar valt de dag op donderdag 30 mei.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (Beekbergen)

Oude tijden herleven tussen Apeldoorn en Loenen!

Op Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei 2019) is de Nationale Stoomtreindag! Op deze dag rijdt de VSM met meerdere stoomtreinen intensief tussen Apeldoorn en Beekbergen, en tussen Beekbergen en Loenen. In ons historische Museumstoomdepot vinden verschillende activiteiten plaats. Locomotieven worden gerangeerd, op de draaischijf geplaatst, van kolen voorzien door een oude kolenkraan, en onder de waterkolommen gereden voor het innemen van water. Ook rijden er vanuit Beekbergen goederentreinen en worden er historische diesellocomotieven ingezet. En voor een hapje en een drankje kunt u terecht in de treinen en op het terras van Beekbergen. Als u gaat dauwtrappen kunt u op deze dag bovendien gratis uw fiets meenemen!
Klik hier voor meer informatie

Miljoenenlijn (Simpelveld)

Ook de Miljoenenlijn zal dit jaar geopend zijn in het Hemelvaartweekend. Er wordt tussen Schin op Geul, Simpelveld, Vetschau en Kerkrade gereden. Als extraatje organiseert de Miljoenenlijn deze dagen rondleidingen waarbij de techniek en de werking van een stoomlocomotief centraal staan. Stoomlokje Anna zal naar Vetschau pendelen. Ook is de nog niet rijvaardige stoomlocomotief 52 532 te bekijken. De tarieven voor deze dag zullen gelijk zijn aan de treinkaartjes voor een reguliere rijdag en zijn online te bestellen.
Bestel hier je tickets voor 30 mei

Museum Buurtspoorweg (Haaksbergen)

Deze dag halen we al onze stoomlocomotieven uit de loods en rijden we volgens een uitgebreide dienstregeling van Haaksbergen naar Boekelo en weer terug. Onze stoomlocomotieven wordt ingezet met verschillende soorten historische rijtuigen van coupé rijtuigen tot derde klasse rijtuigen met Spartaanse langsbanken. Je kunt tijdens de rit lekker door de trein lopen en als de conducteur langs komt mag je je eigen kaartje knippen! Of loop eens helemaal naar voren om de locomotief in actie te zien! Daarnaast zijn er diverse activiteiten op zowel station Haaksbergen als station Boekelo.

Station Haakbergen

Touwslagerij Van Sark komt een eeuwenoude ambacht demonstreren. Het slaan van touw zit al ruim 7 generaties in de familie en wordt deze dag aan het publiek getoond. Kinderen kunnen tegen een kleine vergoeding onder begeleiding hun eigen springtouw maken.
Unieke verkoop van (nostalgisch) speelgoed bij MBS. Sla je slag in onze speelgoedtent. Al vanaf € 1,- is er veel leuk speelgoed te koop. Van blikken klikbeestjes tot bromtollen en van kleine spelletjes tot bellenblaas. Daarnaast zijn er diverse Thomas de Trein artikelen ook heel aantrekkelijk geprijsd deze dag!
Uitgebreide horeca voor de stevige trek! Naast ons vaste aanbod in de Goederenloods is er deze dag ook een overheerlijk broodje hamburger verkrijgbaar. Vers voor u gebakken door twee van onze enthousiaste vrijwilligers.

Station Boekelo

Vele, verschillende modelbanen. Onder andere onze vast baan Zuiderspoor Enschede, waar je elke keer weer nieuwe dingen ontdekt. Daarnaast kun je ook de gigantische baan van de LGB-freunde uit Niederrhein bewonderen en is Thomas de Trein als modeltrein te vinden.
Onze jongste bezoekers kunnen zich uitleven in onze speciaal ingerichte speelwagon. Hierin staan diverse leuke speeltafels en vind je er een heuse mini-bioscoop.
Klik hier voor meer informatie

S.T.A.R. (Stadskanaal)

Met één druk op de knop bestellen…en vaak binnen 24 uur heb je de bestelling in huis, de pakketdiensten draaien overuren. Maar vroeger had je geen internet en zag ook het vervoer van pakketten er heel anders uit. Veel goederen werden namelijk per spoor vervoerd, maar hoe ging dat nou? Museumspoorlijn STAR laat dat op Hemelvaartsdag zien tijdens Nationale Stoomtreindag, met als thema het ‘Stukgoederenvervoer van vroeger’. Op deze dag gaat Museumspoorlijn STAR terug in de tijd van het stukgoederenvervoer. Tussen de stations Veendam, Stadskanaal en Nieuw Buinen worden weer vele pakketten vervoerd, en natuurlijk kunnen we op deze dag een beetje hulp onze jonge reizigers gebruiken! Op deze dag komen diverse locomotieven in actie, waaronder stoomlocomotief 52 8060 en diesellocomotief 2278. Er wordt een intensieve dienstregeling gereden tussen Veendam- Stadskanaal en Nieuw Buinen.
Klik hier voor meer informatie

Stoomtrein Goes Borsele

Sporen naar het Verleden

Het jaarlijkse treinenfeest van de Stoomtrein Goes-Borsele! Jong en oud genieten van treinen in allerlei maten, van indrukwekkende machines en nog veel meer. Beleef de kracht van stoom en diesel, met sissende machines, schelle fluiten en brullende motoren. Reis mee met de treinen, vraag de machinisten de oren van hun hoofd en doe mee met allerlei leuke kinder-doe-dingen! Dit jaar zijn er maar liefst vier stoomlocomotieven te gast van drie collega-railmusea. Hoewel de gasten van ver komen, zit er toch een onvervalst Zeeuws(-Vlaams) tintje aan: Loc ‘Cockerill’ deed in het verleden dienst als rangeerlocomotief bij NV Zuid Chemie in Sas van Gent en loc ‘Ooievaar’ neemt uit Hoorn het schitterende houten rijtuig AB24 van de Stoomtram-Maatschappij Breskens-Maldegem (SBM) mee! Unieke treinen zijn weer even terug op Zeeuwse bodem!
Klik hier voor meer informatie

Stoomtrein Katwijk Leiden

Bij alle museumspoorlijnen rijden de stoomtreinen weer en natuurlijk ook bij de Stoomtrein Katwijk Leiden. Deze dag organiseren we als extra attractie ‘voetplaatritten’. Wil je wel eens meerijden met de machinist op een locomotief, dan is dit je kans.
Klik hier voor meer informatie

R.T.M. Ouddorp

30 mei - 1 juni: Stoomfestival 2019 30-jaar RTM op Goeree

Dit jaar is het dertig jaar geleden dat het RTM-museum verhuisde van Hellevoetsluis naar de huidige locatie aan de Brouwersdam. Op 1 juli 1989 kwam in de stromende regen het laatste trammaterieel aan in Ouddorp en kon aan de op- en uitbouw worden begonnen. Om dit te vieren komt al het rijdbare materieel in het Hemelvaartsweekend op de baan. Op de eerste dag van deze driedaagse viert de RTM de Nationale Stoomtreindag en een eigen mijlpaal. Het museum startte rond deze datum dertig jaar geleden de verhuizing van al het trammaterieel en de rails vanuit Hellevoetsluis naar Ouddorp. De volgende dag, vrijdag 31 mei, rijden de er zeven stoom- en dieseltrams, zodat iedereen zijn favoriete tractiesoort kan beleven. Het stoomfestival sluit af op zaterdag 1 juni met de Zeeuwse Dieseldag, waarbij de RTM-dieseltrams die op Schouwen tot 1953 en op Goeree tot 1956 hebben gereden in het zonnetje staan. Alle dagen staat het RTM-museum verder vol met stoommachines, een modelbaan (RTM) en is er een kleine spoormarkt.
Klik hier voor meer informatie

Stoomstichting Nederland (Rotterdam)

In het kader van Nationale Stoomtreindag is het Museumdepot in Rotterdam het Hemelvaartsweekend geopend. Kijk mee hoe een stoomlocomotief wordt onderhouden, hoe rijtuigen worden opgeknapt en rijd mee op een echte stoomlocomotief!
Klik hier voor meer informatie

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik rijdt op Nationale Stoomtreindag met drie historische trams tussen Hoorn, Wognum en Medemblik. Twee stoomlocomotieven, waaronder de beroemde Bello uit 1914, komen daarbij in actie, maar ook motorlocomotief 101 uit 1935 is van de partij. De jongste bezoekers doen onderweg mee aan De Stoomsafari. Je kunt een kijkje nemen bij het vuur in de locomotief, of je verkleden als een reiziger van 100 jaar geleden. In de tram en op de stations vinden demonstraties van het goederen- en postvervoer in vroeger dagen plaats.
Klik hier voor meer informatie

Spoorwegmuseum (Utrecht)

Tijdens het Hemelvaartweekend is het weer tijd voor Dagje uit met Thomas in het Spoorwegmuseum. Thomas de Stoomlocomotief is te gast in het museum. En de Dikke Controleur is natuurlijk ook weer aanwezig. Kinderen kunnen tijdens dit Thomas de Stoomlocomotief evenement eindeloos spelen en bouwen met Thomas speelgoed, op het speelkleed. Iedereen kan meezingen met zijn favoriete Thomasmuziek bij de Thomas Sing-a-Long.
Klik hier voor meer informatie

Back to top